Konu 
Blog

Yayınlandı
4 Temmuz 2024

Yazan 
Kerry Daniels

Kerry, Prag merkezli Crown'un UKI, Nordics ve Avrupa bölgesi Satış ve Müşteri Başarısı Direktörüdür.


Kerry, 1994 yılında Dubai'de Crown'a katıldı ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşadı. Kerry, yer değiştirme konusunda uzmandır ve taşınırken karşılaşılan zorlukları anlar.
Bizimle iletişime geçin!
  
Yeni Bir Kültürde Başarılı Olmak İçin 5 Temel İpucu: Kültür Şokunu Atlatmak için İhtiyacınız Olan Tek Rehber!

Yeni bir ülkeye uyum sağlamak zor ama ödüllendirici bir süreçtir.
Yeni ülkenize ilk ayak bastığınızda etrafınızdaki her şey size yeni ve heyecan verici gelir. Her köşede meyve satan sokak satıcılarına gülümsersiniz. Etrafınızdaki insanların açık sözlülüğü sizi büyüler. 

Bunun yanı sıra, belki de cinsiyetler ve yaşlar arasındaki ihtiyatlı ayrımı fark edersiniz. Ya da muhtemelen geleneklerin veya yiyeceklerin memleketinize kıyasla beklediğinizden çok daha farklı olduğunu hissedersiniz. Bu, 'kültür şoku' olarak bilinir.

Kısa bir tatilden daha fazlası için yurtdışına çıkan çoğu insan, bu terimle karşı karşıya kalmıştır. Ancak ister deneyimli bir gezgin, ister ilk yurtdışı seyahatine çıkan biri olun, kültür şokunu ve bununla nasıl başa çıkacağınızı anlamak yurtdışında geçireceğiniz zaman için hayati önem taşır.

'Kültür şoku' teriminin gerçekte ne olduğunu belirleyerek başlayalım:


Kültür Şoku Nedir?

  
Kültür şoku, yurtdışına yerleştiğinizde ve günlük rutininiz, kültürünüz, yemekleriniz ve çevrenizdeki insanların tutumları artık aşina gelmediğinde ortaya çıkar. Bu değişiklikleri fark etme, anlama ve bunlara uyum sağlama sürecine kültür şoku adını veririz.

Her zamanki çevremizde, jestler, ses tonu, kuyrukta bekleme (ya da beklememe) ve etkileşime girme gibi davranışlarımızın çoğu paylaşılan kültürel ipuçlarına dayanır. Bunları bilinçli olarak fark etmeyiz çünkü bunlar dile getirmediğimiz normlarımızdır. Fakat yeni bir ülkede bu kültürel incelikler alıştığımızdan bariz bir şekilde farklılaşır.

Büyük ölçüde farklı mutfak adetleri bile kültür şokuna neden olabilir. Yemekler kültüre derinden bağlıdır ve ortak malzemeler ya da alışık olunan yemekleri bulamamak insanda güçlü duygular uyandırabilir.

Tam anlamıyla şok hissetmeseniz de, bu uyum bozukluğu hissi ve yeni yaşam biçimlerine, tutumlara ve normlara alışma süreci kültür şokunun temelidir. Bu, yurt dışına yerleşenler için tamamen normal bir süreçtir ve ortak bir temayı takip etme eğilimindedir:

  

Kültür Şokunun Dört Aşaması


  • Heyecan / Cicim Ayları Aşaması: Ayak bastıktan sonra yepyeni bir çevreyle karşılaşır ve büyülenirsiniz. Kültürel benzerlikleri fark eder ve farklılıklardan hoşnut kalırsınız.
  • Belirsizlik / Müzakere Aşaması: Baştaki coşku kaybolur. Yolunuzu kaybedebilir, her şeyin "düzensizliği" karşısında hüsrana uğrayabilir ve uyum sağlama ihtiyacından bunalabilirsiniz. İşlerin "istediğiniz gibi" gitmesini sağlamaya çalıştıkça öfke baş gösterebilir.
  • Adaptasyon / Uyum Aşaması: Yavaş yavaş rahatlamaya başlarsınız. Yeni evinizi kabullenmiş ve duygularınızı dengelemişsinizdir. Farklılıkları anlamaya, daha olumlu düşünmeye ve uyum sağlamak için daha fazla çaba sarf etmeye başlarsınız.
  • Kabullenme / Ustalaşma Aşaması: Yeni evinizde oldukça konforlu bir yaşam sürmeye başlarsınız. Yerel rutinler anlamlı gelmeye başlar, kolayca sohbet edebilir ve kültürel incelikleri anlayabilirsiniz. Arkadaşlarınızı ve ailenizi hala özleseniz de, yeni hayatınız doğal gelmeye başlar.

İPUCU: Bazı durumlarda kültür şoku, memleket hasreti ve depresyonu andırabilir veya tetikleyebilir. Bunu yaşadığınızı hissediyorsanız, tek başınıza üstesinden gelmeye çalışmayın. Yalnız kalmamak için destek alın. 

Kültür şokunun ne olduğunu ve başka bir ülkeye yerleşme yolculuğunuzda karşılaşabileceğiniz bazı önemli aşamaları anladığımıza göre, şimdi yeni bir ülkeye kültürel olarak nasıl uyum sağlayabileceğinize ve yeni evinizde hissedebileceğiniz şoku nasıl en aza indirebileceğinize dair bazı ipuçlarını ele alalım:

  

Yeni bir ülkeye kültürel açıdan uyum sağlamak için en temel beş ipucu


  1. Dilini öğrenin: Yeni ülkenizde sizinle aynı dili konuşmuyor olabilirler. Bu durumda oranın dilini anlamak ve konuşmak uyum sürecinizi büyük ölçüde kolaylaştırabilir. Dil dersleri alın, yerel halkla pratik yapın ve yeterlilik kazanmak için kendinizi sohbet etmeye zorlayın. Bu, özgüveninizi büyük oranda artıracaktır!
  2. Kültürel Normları Anlayın: Her kültürün kendine özgü normları, değerleri ve davranışları vardır. Bunları gözlemlemek ve öğrenmek için kendinize zaman ayırın. İstenmeyen yanlış anlamaları önlemek için yerel geleneklere, jestlere ve görgü kurallarına saygılı olun.
  3. Yerel Arkadaşlar Edinin: Yerel halkla ilişkiler kurmak, kültürleri hakkında size genel bir fikir verebilir ve kendinizi oraya daha yakın hissetmenize yardımcı olabilir. İnsanlarla tanışmak için yerel kulüplere, topluluk etkinliklerine veya kültürel paylaşımlara katılın.
  4. İlk İzlenimlerinizi Yazıya Dökün: Cicim ayları döneminde yeni yuvanızla ilgili sevdiğiniz şeyleri yazın. Hüsran veya memleket hasreti baş gösterdiğinde, bu liste size olumlu yönleri hatırlatabilir. Crown Relocations, bu anıları kaydetmenize yardımcı olacak günlük tutma kaynakları ve ipuçları sağlamaktadır.
  5. Sağlıklı Dikkat Dağıtıcılar Bulun: Zor zamanlarda rahatlamanın sağlıklı bir yolunu bulun. En sevdiğiniz programı izleyin, evde yemek yapın veya tek başınıza bir dans partisinin tadını çıkarın. Sizi meşgul edecek yerel eğlence ve etkinlikler konusunda size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Kültürel adaptasyon zaman alan bir şeydir, dolayısıyla sabırlı olun ve bu süreçte elde ettiğiniz küçük zaferleri kutlayın. 

Ayrıca, kültür şokunun sizi yurt dışına yerleşmekten alıkoymasına izin vermeyin. Bu bir sınavdır, yeni bir kültüre giriş yapmaktır, fakat iniş ve çıkışlara değecektir. 

Yurt dışına yerleşmeyi mi düşünüyorsunuz? Crown Relocations bu yolculukta size mutlulukla destek olabilir. 

Güler yüzlü ekibimizle hemen iletişime geçin veya web sitemizden ücretsiz fiyat teklifi alın. Yer değiştirme yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olmak için sabırsızlanıyoruz!